Contraria Vocantum Rpg
Bir gezegen ve birbirine düşman iki ırk. Bir de arada kalanlar... Yüzyıllardır süre gelen bir savaş... Bu büyülü savaşa siz de dahil olun!

Üyeyseniz giriş yapın, eğer değilseniz hemen kaydolun ve eğlenceyi kaçırmayın!
Contraria Vocantum Rpg
Bir gezegen ve birbirine düşman iki ırk. Bir de arada kalanlar... Yüzyıllardır süre gelen bir savaş... Bu büyülü savaşa siz de dahil olun!

Üyeyseniz giriş yapın, eğer değilseniz hemen kaydolun ve eğlenceyi kaçırmayın!
Contraria Vocantum Rpg
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 RPG Nedir? Nasıl Yapılır?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Vis Sanctus
Kutsal ışık|| Yaratıcı
Kutsal ışık|| Yaratıcı
Vis Sanctus


Mesaj Sayısı : 482
Kayıt tarihi : 07/11/10

RPG Nedir? Nasıl Yapılır? Empty
MesajKonu: RPG Nedir? Nasıl Yapılır?   RPG Nedir? Nasıl Yapılır? Icon_minitimeCuma Ocak 14, 2011 1:14 pm

RPG, “Role Playing Game” Türkçe karşılık olarak “Rol Yapma Oyunu” demektir. Bir çeşit doğaçlama tiyatro gibidir. Oyunun tümüne rpg dediğimiz gibi, hikayeyi oluşturacak girdilere de tek tek rp diyoruz. Genelikle 3. Tekil kişili anlatım kullanılmasına karşın, 1. Tekilin kullanılması da mümkündür. Biz Contraria Vocantum RPG olarak 3. Tekil kullanıyoruz.
Peki, iyi rp nasıl yapılır? Bunun birkaç yan başlık altında inceleyebiliriz.


1.Site Kurgusuna Hakim Olmak;
İyi rp yapmak isteyen oyuncu öncelikle, sitenin belirlediği ana kurguya hakim olmalıdır. Bir aktörün senaryoyu okumadan rolünü oynaması kadar saçma olur, oyuncunun site kurgusunu bilmeden rp yapmaya çalışması. Kurguya hakim oyuncu böylelikle, tarafını belirleyecek ve karakter kurgusunu bunun üzerine inşa edebilecektir.

2.Karakter Oluşturmak ve Kişisel Kurgular;
Site kurgusunu okuyup, sindirdiğinize göre bulunacağınız taraf kafanızda şekillenmiş demektir. Sıra karakterinizi site kurgusu temelinde oluşturmaya geldi.
Öncelikle karakteriniz kurguya uygun olmalıdır. Bu oldukça basit bir kuraldır ancak önemlidir de. Harry Potter rpsinde bir elf olamazsınız.

Bizim kurgumuzu ele alalım, diyelim ki, ben bir nigra olmaya karar verdim. Yani kötülerden yanayım. Nigraların özelliklerine, güçlerine bir göz attım ve işte bu dedim. Başvurumu yaptım ve kabul edildim. Elbette kafamda almak istediğim bir güç oluşuyor ancak, Vis Sanctus’u beklemekten başka çarem yok. O da bir form doldurmamı istemiş. Bu yüzden önce karakterimi oluşturuyor sonra gücümü alıyorum.

Kabataslak bir karakter oluşturuyorum kafamda, ayrıntıları daha sonra belirleyeceğim. Önce öz geçmişimi hazırlıyorum. Bu öz geçmiş elbette, gerçek hayatta milyonlarca kişide farklı olduğu gibi benim karakterimde de farklı oluyor. Bir site düşünün herkes yetim hanede büyümüş, ne kadar eğlenceli olabilir? Öz geçmişimi yazarken, olayların karakterim üzerine etkilerini düşünerek yazıyorum. Her yaşanmışlık iz bırakır çünkü. Örneğin; anne ve babam şiddetli kavgalarla ayrılmış, karakterim aşka ön yargılı olur değil mi?

Gelelim Nigra karakterimize, buna bir ad bulsak iyi olacak; bence bir nigranın ismi güçlü ve keskin olmalı. Shauron Xena Sting olsun. Xena’ya bir öz geçmiş yazıyorum;
Annesi ve Babası Nigraymış. Büyük bir aşk evliliği yapmışlar. Xena ne zaman çocukluğunu hatırlasa onların aşkının büyüklüğü aklına geliyor. Bir de gürültülü kavgaları. İkisinin de doğasından gelen dik başlılıkları onlara müthiş bir çatışma içine sürüklüyormuş, müthiş bir tutku ile beraber. Ancak Xena onların kavgalarını normal karşılarmış, ne de olsa o da bir Nigra değil mi?
Yıllar sonra, birlikte bir Alba çatışmasında ölmüşler ve Xena yalnız kalmış. On Dört yaşındayken. Önce ailesinin mirası ile bir yatılı okula yerleşmiş. Sonra akademiye gönderilmiş. Akademide, hayatının en hareketli yıllarını geçirmiş. Aşık olmuş, kavga etmiş, öğrenmiş...
Şimdilik bu kadarını yazıyorum. Geçiyorum karakterimin ruhsal portresine;
Xena, taş gibi soğuk bir karakter, karşılaştığı kişilerle konuşmaya dahil tenezzül etmiyor. Kimseye büyük sempati duyamıyor. Duyamıyor zaten. Resimlere özel bir ilgisi var özellikle, dışavurumcu ressamları beğeniyor. Öfkesini kontrol etmekte son derece başarılı. Yüz ifadesinin sarsıldığı tek bir an bile yok. Lafı dolandırmaktan hoşlanmıyor, direk ve vurucu cümleler kullanmayı yeğliyor.
Burada kabataslak bir örnek yazdım siz tabi ki bunu geçmiş ile de birleştirerek, gelecekteki kurgunuza göre şekillendirebilirsiniz.

Daha sonra karakterimin, bu kabataslak formunu Güç Belirleme’ye yazıyorum anne ve babamın ırk ve güçleriyle birlikte ve Vis Sanctus’un seçimini bekliyorum. Vis Sanctus, karakterimin özelliklerini okuyor puanımı değerlendiriyor ve bana irade gücünü bahşediyor diyelim. Bunu da alıp kurguma ekliyorum. Gücümü nasıl keşfedip, geliştirdiğimi, artılarını eksilerini yazıyorum mesela.
Bu esnada, kendime karakterime göre bir ünlü seçiyorum. Yani sert bir karakterse, keskin hatlı bir ünlü seçiyorum ve başvurumu yapıyorum. Başvurum –eğer ünlü bir başkası tarafından kullanılmıyorsa- kabul ediliyor. Bunun üzerine kendime avatar ve imza yaptırıyorum.

Artık, karakterim için kurgumu geliştirdim ve yeterince geniş bir lejant oluşturdum, diyelim. Kurgum için gereken karakterler var elbette, birlikte çalıştığım biri, bir dost ya da geçişin tozlu sayfalarından çıkan bir düşman olabilir bu. Ne olduğu önemli değil aklımdakileri, yazıp Pano kısmına gönderiyorum. Sonuçta uygun kişiler başvuracak ve onaylarsam birlikte kurgumu tamamlayacağız.

3. Karakter Özelliklerine Sadık Kalmak;
Aslında bu bir zorunluluk değildir ancak iyi rp yapabilmek için gereklidir. Yarattığınız karakter ne kadar tutarlı olursa o kadar başarılı olursunuz. Sonuçta, duygusuz bir adamın sırılsıklam aşık olması ya da vurdumduymaz bir çocuğun alıngan olması, mümkün değildir. Bunları zaten bir arada lejantınıza yazmazsınız, ancak zamanla olaylar sizi bir yerlere sürükleyecektir. Kararlarınızı elinizdeki karakter alsın, siz değil. Yani karakteriniz birinci rp’de Xena iken on rp sonra bambaşka biri olmasın. (Kurguda büyük değişiklikler olmazsa tabi.)

4. Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler;
*İmla kuralları,
*Akıcılık,
*Tutarlılık,
*Doğallık,
*Duruluk,
*Ve özellikle anlam bütünlüğüne dikkat edilmeli.
Ayrıca, iyi rp edebiyat parçalamak değildir, yapamayacaksanız fazla süsten ve dolambaçlı anlatımlardan uzak durun! İnanın rp’niz daha iyi olacak. En azından partnerinizin sabrını zorlamayın. Değil mi ama?

5. Diğerleri;
Bu madde de söyleyeceklerim şimdiye kadarkileri tamamlayıcı nitelikte;
İlk olarak, aşırı güçten, güç sevdasından uzak durun. Unutmayın iyi rpci az güçle çok şey yaratır. Önemli olan hayal gücüdür. Mutlaka en üstte, en güçlü ve en güzel ya da yakışıklı olmanız gerekmiyor.
İkinci olarak, dramın dozunu iyi ayarlayın. Karakterinizin kaderi sürekli hüsran olmasın, lütfen. Lütfen, hepiniz yetimhanede büyümeyin, babanızla kavga etmeyin, annenizi kaybetmeyin filan, cidden yapmayın bunu. Farklı olmak bunları gerektirmez çünkü, gerçek hayata dönün ve bakın normal ve farklı olmak öyle kolay ki!
Üçüncü olarak, karakterinizi kendinizden bağımsız düşünmeye başlayın, onun sizden başka bir kişi olduğunu unutmaya başladığınızda tüm karakterleriniz aynı kişi yani, siz olacaktır çünkü.
Ve dört, betimleme yapmak için bulunduğunuz yeri önce hayal edin, yağmur yağıyorsa hayal edin, güneş yakıyorsa hayal edin. Hayal edin ve yazın.

#Kısacası, tutarlı olun. Yazım kurallarına, akıcılığa ve iyi bir anlatımda bulunması gereken özelliklere dikkat edin. Karakterinizin mükemmel olamayacağı gerçeğini kabul edin, herkesin zayıf noktaları ve zaafları vardır. Bu onu inandırıcı kılar. Zamanı, yeri ve bulunduğunuz durumu hayal edin, tek ihtiyacınız hayal gücü…

İyi Rp’ler…

© ContrariaVocantumRpg
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
RPG Nedir? Nasıl Yapılır?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Nasıl Olur?
» Sosyoloji Nedir? Ne Değildir?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Contraria Vocantum Rpg :: RP Genel :: RPG Geliştirme Merkezi-
Buraya geçin: